Wat is skeeleren

Geplaatst op

De wielen onder je schoenen draaien rond, je voelt je één worden met de weg en dankzij enkele rake klappen flitst het landschap aan je voorbij, dat is inlineskaten. Inlineskaten is een buitensport die heel intensief kan zijn, maar in je eigen snelheid beoefend kan worden. Daardoor wordt het gezien als een goede bezigheid om je conditie te verbeteren, gewicht te verliezen en spieren te versterken.

Inlineskaten of skeeleren?

Inlineskaten staat in de Nederlandse volksmond beter bekend als skeeleren, maar beide woorden verwijzen naar dezelfde sport/activiteit. De KNSB gebruikt sinds 2010 de officiële benaming van inlineskaten om een duidelijke connectie te maken met de internationale beleving van de sport.

Skaten als fitness en sport activiteit

Skaten is een uitstekende manier om aan je gezondheid te werken, het is een fijne manier om gewicht te verliezen en je spieren te versterken. Dankzij de vloeiende bewegingen is skaten een goede vervanger voor hardlopen omdat de gewrichten bij het skaten minder intensief belast worden.

Tijdens de zomerperiode zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud waarbij je op diverse manieren met de sport in aanraking kan komen. Zo zijn er tochten met speciale activiteiten voor de jeugd, maar er is ook aantal vrije tochten waarbij afstanden te rijden zijn van 5 tot 100 kilometer. Deze afstanden kunnen in eigen tempo gereden worden en zijn ook leuk voor jonge inlineskaters!

Ben je een fanatieke skater? Dan het is ook mogelijk om je in competitieverband te meten op regionaal en landelijk niveau. Er zijn drie onderdelen: Baan (Piste), Weg en Marathon. Het is in competitieverband wel van belang dat je in bezit bent van een wedstrijdlicentie en voldoet aan de gestelde kleding- en materiaaleisen. Wil je een keer meedoen met een wedstrijd, dan kun je ook wedstrijddaglicentie aanvragen.

Basisvaardigheden

Gecontroleerd skaten en met een vertrouwd gevoel op de skates staan, is een belangrijk element van het skaten. Daarom is het belangrijk om de basisvaardigheden van het skaten te beheersen voordat je de weg op gaat.

De basisvaardigheden zijn:

  • Rechtdoor kunnen skaten.
  • Controleren van snelheid
  • Afremmen en tot stilstand komen
  • Het beheersen van bochten
  • Proactief gedrag bij obstakels en hindernissen
  • Wil je weten of er bij jou in de buurt skatelessen zijn? Doe dan navraag bij jouw lokale vereniging of skateschool voor meer informatie.

Bescherming

Voorkomen is beter dan genezen. Zoals bij elke sport zijn er ook bij inlineskaten directe en indirecte gevaren waar rekening mee gehouden moet worden. Lees meer informatie over bescherming om zo optimaal en in alle veiligheid te genieten van het skaten.

Verkeersregels

In Nederland gelden voor alle soorten skaters dezelfde regels als voor voetgangers. Dit betekent dat je op de stoep hoort te skeeleren. Pas als er geen stoep is, mag je op het fietspad. Blijf rechts rijden, tenzij je iemand (links) inhaalt. Houd hierbij rekening met de SLAB (Slim, Legaal, Alert en Beleefd) gedragscode opgesteld door de ANWB en ga respectvol om met je medeweggebruikers.